Welcome to my blog, hope you enjoy reading
RSS

Sunday, October 23, 2011

R.E.L.A.T.I.O.N.S.H.I.P


A MUST READ!!!

***I read this on Facebook.. I thought I would share this with all...

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said: "I’ve got something to tell you". She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn’t love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month’s time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that every day for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Jane about my wife’s divorce conditions. She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly: "don’t tell our son about the divorce". I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me… she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head. Our son came in at the moment and said: "Dad, it’s time to carry mom out". To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said: I hadn’t noticed that our life lacked intimacy:. I drove to office…. jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind…I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her: "Sorry Jane, I do not want the divorce anymore".

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. "Do you have a fever?", she said. I moved her hand off my head. "Sorry Jane" I said, "I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart". 

Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote: ~I’ll carry you out every morning until death do us apart~.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead. My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push through with the divorce. At least, in the eyes of our son, I’m a loving husband….


The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the property, or the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. 

*Do have a real happy life with people you love and appreciate those among u before it's too late!*

Best regards,
Izyan Farhana (n_~)

Monday, August 15, 2011

15 Ramadhan


ROKOK!!!

Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : “Kelak... akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umatku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umatku, bahkan mereka adalah orang yang celaka”

Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: “Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?”

Sabda Rasulullah SAW: “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis: Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis: Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau.”

Nabi bersabda lagi: “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji”

Dipetik dari laman sosial Facebook ...

‘HARAM MEROKOK’ oleh Adil Akhyar 

Share

Sunday, May 8, 2011

Selamat Hari Ibu(n_n)


Salam & good night semua!
Ucapan ni khas buat para ibu d seluruh dunia,walaupun sekarang ni dah nak masuk 9hb,tapi still valid lagi kan?hehe...takpe,yang penting Alhamdulillah sempat wish Happy Mother's Day to my lovely & d only mommy siang td(suka2.hehe...)!!!
Jadi,kalau ada siapa2 lagi yang x wish,silalah b'buat demikian untuk ibu2 anda yg terchenta...once in a year je kan...ada gift lg bagus,tp xpe, yang penting niat ikhlas Insyallah:P...xsempat hari ni,esok pun boleh,better late than never...

Okla,rasanya setakat ni je,nak tulis panjang2 pun takut t'merapu plak kan.huhu...

Akhir kalam, hargailah ibubapa anda ketika mereka masih ada & berbaktilah  kepada keduanya dengan sebaik mungkin...doakan yang terbaik buat keduanya, Insyallah hidup aman bahagia d bawah lembayung rahmatNya...

"Hundreds of dewdrops to greet the dawn,
Hundreds of bees in the purple clover,
Hundreds of butterflies on the lawn,
But only one mother the wide world over..."

Saturday, February 26, 2011

to fight against ourselves is the hardest battle@_@

"Baik" bagi tiap orang berbeza....

A: kalau kita taat pada mak ayah,kira baikla tu...

B: jaga pergaulan dengan semua orang.nak cakapnya,buat baik kat semua orangla...sebab kalau kita ada hubungan baik dengan Allah je,tapi hubungan dengan orang sekeliling tak baik,tu x cukup baik lagi

C: yang penting pandai jaga diri,kita x kaco orang,orang pun xkan kaco kita.nanti orang mesti cakap....'baiknya budak tu kan...'

tapi rasa-rasanya cukup x definisi baik yang kita rasa ni?

teringat time baca Versus yang rasanya 1 of good examples to define "baik" tu macamana...

Hairi cakap baik tu beriman dengan Allah

but then,beriman dengan Allah tu macamana ye???

AO cakap beriman dengan Allah tu buat apa yang Allah suruh & tinggal semua yang dilarang....
dah betul dah ni kan?

reality check....ada lagi x orang baik kat dalam dunia ni?

# sebagai contoh, untuk orang perempuan....

1) pakai tudung,tutup aurat semua memang sempurna Alhamdulillah tapi solat on off.
ni x cukup baik lagi ni...

2)pakai tudung dah,baju semua lengkap jugak,cumanya ada yang ketat,seksi,sendat,tudung jarang sampai nampak leher, segala macam pakaian la yang orang cakap trend zaman sekarang ni....ni pun rasanya macam x cukup baik lagi

3)solat & segala amalan yang basics Alhamdulillah jaga, tapi x pakai tudung pulak.pun belum cukup baik lagi

# orang laki pulak...

solat Alhamdullah jaga dengan baik.masuk waktu, terus solat.ada tu yang pergi masjid lagi tiap kali solat...Alhamdulillah,tu memang yang dituntut dalam Islam kan...tapi,satu je yang kurang cantik, time main bola sepak,seluar pulak x cukup panjang...kira x tutup aurat la kan...

 keluar laki perempuan,siap pegang tangan segala.padahal orang belajar Syari'ah....Na'uzubillah....

dalam keadaan macam ni,dah kira baik ke?xcukup baik lagi rasanya...

pastu,macamana nak jadi baik ni?nampak cam susah je kan...

tapi takdelah susah macam yang kita rasa.dalam hati kena b'niat & tekad nak jadi baik, Insyallah dipermudahkan....yang penting,determination mesti kuat...
Syaitan kan memang akan sentiasa cari jalan untuk buat kita lalai & leka...

sebab tu kita x boleh la nak buat setakat mana yang kita rasa nak buat tapi tinggal pulak yang kita rasa cam xnak buat...

dalam Al-Baqarah: 208 kan Allah dah cakap:


"O you who have attained to faith! Surrender yourselves wholly unto God, 
 and follow not Satan's footsteps, for, verily, he is your open foe"

so,kalau kita nak jadi baik,kenalah masuk ke dalam Islam tu sepenuhnya.xleh buat mana yang dan je

sebab Iman manusia ni kan bertambah n berkurang....

susah kan nak buat perkara-perkara yang baik ni?Insyallah, aim kita adalah mardhotillah & jannah

Jom kita berubah jadi kepada yang baik & lebih baik....

It's never too late for us to change ourselves to be a better person!!! 

Islam is the way of life (n_n)



Wallahu Subahanahu Wa Ta'ala A'lam....


Friday, February 4, 2011

......TO DO LIST......

Before listkan 'To Do List' yang panjang berjela-jela tu,Gong Xi Fa Cai untuk semua rakyat Malaysia!!!


1) Assignments: 
***Nizom Qada' baru bace sikit (nak wat camne,fotostat banyak sangat.kenala khatamkan jugak baca.huhu...)

***Nusus Fiqhiyyah dah buat 1/2 (adalah kemajuan sikit kan.hehe...)

2)Ikhtibarul Awwal:
Nusus Fiqhiyyah hari RABU 1st week bukak cuti (dah bace 1/4 dari semua topik.banyak maa....)

Nizom Qada' + Usul Fiqh 5 + Fiqh Muqaran = 2nd week(hahaha...so many x tengok lagi.kalau tau topik pun jadilah.hehe...)

Ayat Ahkam dengan Athar Ikhtilaf tak tau lagi biler.....huahuahua

3)Research: yang ni paling 'scary',memang dah 'otw',tapi????? xpe2,ada kemajuan la jugak(n_~)

Ini adalah gambar 'google' semata-mata,sekadar perhiasan=P

P/S: Kengkawan yang tengah chambering cakap:-
(1) "yan,bestnya kalau jadi student g kan?dah keje ni lain..."
                                                    or
(2)..."rindunya nak belajar lagi...penat keje.huhu"....
                                                  atau
(3)"korang untung lagi sambung belajar ni,leh jumpa kawan-kawan selalu...."

tu sume orang yang cakap.....saya kata,best je belajar lagi.tapi bler ada banyak "TO DO LIST",tu part yang x brape best.termasuklah test yang banyak tu.blum masuk 2nd TEST g.huhu....

ada x dalam dunia ni tempat belajar yang xde wat test & exam?saya suke jer kalau kena wat assignment selalu...provided TANPA test dan exam.ngeeeee.......



Tuesday, February 1, 2011

Egypt riots 2011

Egypt braces for massive protest

Egyptian protesters are gathering for a massive rally in Cairo as they step up their efforts to force President Hosni Mubarak from power.

Organisers say they hope one million will come on to the streets in what is expected to be the biggest show yet. A rally is also planned in Alexandria.

Egypt's powerful army has vowed it will not use force against the protesters.
The BBC's Lyse Doucet in Tahrir Square says the crowds there are already much bigger than on previous days.

Meanwhile, new Vice-President Omar Suleiman says he will hold cross-party talks on constitutional reform.
Mr Mubarak reshuffled his cabinet on Monday to try to head off the protests, replacing the widely despised Interior Minister Habib al-Adly.

But correspondents say that the army's statement has been a major blow for President Mubarak, and appears to have encouraged protesters, who are flocking to central Cairo in their thousands.

The feeling that change is coming in Egypt is getting stronger, says the BBC's Middle East editor Jeremy Bowen in Cairo. Too much has happened too quickly to go back to the way things were before, he says.

(CRISIS)
  • Most populous Arab nation, with 84.5 million inhabitants
  • Authoritarian President Hosni Mubarak has ruled for 30 years
  • Protests against corruption, lack of democracy, inflation, unemployment
  • Unrest triggered by overthrow of President Zine al-Abidine Ben Ali of Tunisia
At least 100 people have been killed across the country since protests began a week ago following an internet campaign and partly inspired by the ousting of President Zine al-Abidine Ben Ali in Tunisia last month. 

Egypt has since cut off the internet in the country and text messaging services have been disrupted.

~BBC News Middle East~

May Allah bless our brothers there Ameen...

Thursday, October 28, 2010

Aku dah kahwin sekarang....(T_T)

Cerita yg diambil daripada Facebook....

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan.  Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye..  Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok..  kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa.. 

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,

Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,
Dan Ara menangis bila abang melamarku

Buat suamiku yang baru kupunya,

Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..


Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..



div style="position: fixed; bottom: 0px; right: 2px;">